Look cool and stay warm!

Hoewel de zomer zich nog niet gewonnen geeft, begint bij mij in de winkel de winter al. De leveranciers zoals Dormeuil, Zegna en anderen sturen hun wintercollecties op en de eerste klanten van mij hebben hun pakken voor de koudere periode al uitgekozen. Natuurlijk heb je in je kast een aantal pakken die je het hele jaar kan dragen. Die pakken zijn vaak gemaakt van mooi merinowol met een gewicht rond de 260 gram per meter. Je garderobe heeft vaak ook wel een linnen of katoenen pak voor in de zomer. Maar heb je ook al een mooi pak dat perfect is voor in de winter? Wanneer het kwik daalt is het tijd om je te verdiepen in je wintergarderobe. En denk nu niet, de Nederlandse winters zijn niet meer zo koud. De tijden veranderen, het weer wordt extremer. Kijk maar wat er deze zomer gebeurde. Dus dit is dé tijd om je winterpak te bestellen zodat je er op tijd plezier van hebt. Een winterpak is vaak een tikkeltje strakker gesneden dan een zomerpak. Daar waar je in de zomer lekker luchtig gekleed wilt gaan, heb je in de winter behoefte aan een warme deken om je heen. Het jasje maken we vaak met een hele voering en ook zie ik vaker en vaker een 3-delig pak gekozen worden. Naast het ontwerp zijn ook de stoffen anders. In de winter grijp je graag naar cashmere, flanel of tweed. Warme stoffen die goed tegen een winterse bui kunnen en die er bovendien ook erg elegant uitzien in de kou.

Cashmere

In de winter wordt vaak gegrepen naar de superzachte en warme vezels van cashmere. Maar cashmere zelf is erg kwetsbaar en daarom wordt het vaak toegevoegd aan merinowol, dat erg sterk is. Zo krijg je een sterk zwaar doek met de luxe en warme touch van cashmere.

Tweed

Tweed is een typisch winterse stof die uit Schotland en Ierland komt. Het is een stof die erg vast geweven is met een vrij dik garen en daardoor uitermate bestand tegen het ruige klimaat. Het stoot vuil en regen af en is zo sterk dat er vaak jachtpakken van gemaakt worden. Ik heb van een Engelse wever zelfs een “thorn-proof” tweed, waarmee je zonder kleerscheuren door alle struiken kan kruipen!

Flanel

Flanel is een losgeweven stof die wordt gekamd en daardoor een harig oppervlak krijgt. Voor pakken gebruiken we meestal wol, voor overhemden katoen of een mengsel van katoen en wol. Door al die kleine haartjes wordt er veel warmte vastgehouden en voelt de stof ook erg zacht aan. De Italiaanse stijlmeester Gianni Agnelli was een van de grootste ambassadeurs van het grijze flanel pak. 

Worsted wool

Al in de twaalfde eeuw werd in het Engelse stadje Worstaed een techniek ontwikkeld om wol te ontdoen van de kortere vezels en vuil. Het is bekend geworden onder de naam worsted wool en is een teken van kwaliteit. Vrijwel alle stoffen uit mijn collectie zijn worsted. Om van deze fijne stof een winterpak te maken kies je een stof die 290 gram of meer weegt. Een fijne zware kwaliteit die je lekker warm houdt.