Een Maatpak kopen: deze 10 Tips gaan je helpen!

Een maatpak is voor veel mensen nogal een uitgave. Dus neem er ook even de tijd voor en koop geen pak waarvan je al snel spijt hebt. Ontdek wat er allemaal mogelijk is, waar je op moet letten en wat bij jou past.

1. Een goed maatpak gaat al gauw zo’n 5 tot 10 jaar mee. Reden dus om ruim de tijd te nemen wanneer je je pak gaat uitzoeken. Bij een goede kleermaker kan je in alle rust je keuzes maken. Trek er zo’n anderhalf uur voor uit.

2. Het maken van een maatpak heeft z’n tijd nodig, immers, haastige spoed is zelden goed. Ga dan niet pas naar je kleermaker als je oude pak versleten is, maar houd je garderobe goed bij.

3. Een goedkoop pak pik je er net zo makkelijk uit als een slecht toupetje. Investeer dus liever is 2 goede maatpakken dan in 5 middelmatige pakken.

4. Zorg dat de basis van je garderobe goed is: Iedere man moet een donkerblauw maatpak in de kast hebben hangen. Vul het daarna aan met een mooi grijs pak. Hierna kan je je meer persoonlijke smaak laten gelden. Een ruit, een streep, misschien een lichter gekleurd pak.

5. Ken het verschil tussen getailleerd en te strak. Dat laatste is nooit goed. Een maatpak moet goed in balans zijn met jouw lichaam, het volgt jouw contouren en niet andersom.

6. Koop bij een maatpak direct een paar goede shirts die perfect combineren bij de stof en snit van dat nieuwe pak. Een of twee dassen erbij en je kan jaren vooruit.

7. Zit je veel op de fiets of verslijt je vaak je broek? Laat je pak maken met een extra broek. Dit scheelt je flink in de kosten. Draag de broeken wel om en om, en bewaar de tweede broek niet voor later. Anders lijkt het alsof je een nieuwe broek bij een oud jasje draagt.

8. Er zijn 4-seizoenen pakken, maar ook zomer- en winterpakken. Wanneer je garderobe wat groter is, is het misschien fijn om een zomer- of winterpak aan te schaffen. Dit ziet er vaak erg stijlvol en rijk uit, en het is bovendien nog comfortabel dragen. Het gewicht van een 4-seizoenen stof is rond de 260 gram. Een winterstof weegt rond de 310 gram en de zomerstoffen ongeveer 240 gram. Tweed, flannel en ribcord zijn prachtige stoffen voor de winter en linnen, mohair en katoen zijn erg geschikt voor de zomer.

9. Er zijn ook een aantal zaken waar je op moet letten bij het kiezen van de patronen. Een effen stof is het meest formele patroon, daarna komen de microdessins zoals visgraatjes en birdseyes. Een streep komt daarna. Hierbij is er ook een hierarchie: de brede strepen staan lager op de ladder dan de dunne strepen. Een ruit , ik ben er gek op, is het meest “casual” patroon. En ook hier geldt weer een rangorder, hoe rustiger de ruit, hoe netter.

10. Maak het niet te gek. Bij het ontwerpen van een maatpak kan alles, zeker bij mijn bespoke pakken! Gekleurde knoopsgaten, stiksels in een andere kleur, initialen of een grappige tekst, 6 knopen op de mouwen. Maar al die vrolijke, uitgesproken details kunnen snel gaan vervelen en dat terwijl je zo’n mooi maatpak nog jaren wilt dragen.

Hoe moet een goed Maatpak zitten?

1. De schouders moeten goed zitten, niet te smal en zeker niet te breed.

2. De mouw moet tot iets boven de duimmuis reiken zodat er nog een streepje van ongeveer 1cm overhemdmouw onderuit steekt.

3. De kraag moet mooi aan de nek en de boord van het shirt aan liggen. Let er op dat je geen gapend gat in je nek hebt zitten.

4. Het jasje moet gemakkelijk dicht kunnen, maar je mag een mooie taillering zien.

5. De hoogte van de sluitknoop ligt klassiek 5 cm boven je navel. Wil je een modernere uitstraling, zet hem dan iets hoger.

6. Het binnenwerk is erg belangrijk voor de ‘fit’. Als je budget het toelaat, kies je voor een full-canvas binnenwerk voor het meeste comfort.

Neem Contact op

Het kopen van een maatpak is voor veel mensen een belangrijke stap in hun leven. Dus neem ik er samen met jou alle tijd voor, zodat jij een maatpak koopt dat werkelijk bij jouw persoonlijkheid past.

Om het beste resultaat te krijgen werk ik graag op afspraak. Een afspraak kan je plannen overdag of ‘s avonds, door de week of in het weekend. Wanneer je me een email stuurt of belt dan leggen we de agenda’s naast elkaar en prikken een datum en tijd.

Bezoek de Winkel

Langebrug 32A, 2311 TM, Leiden

Bel mij

06-15 323 946

Email mij

info@renebespoke.nl