Tenue de Ville

Eindelijk was het zover: na een lange formatie mocht Mark Rutte zijn derde kabinet presenteren aan het volk. Traditioneel met een fotosessie met het staatshoofd op het bordes van het paleis. Traditie is ook dat de dresscode Tenue de Ville is. Wat is dat eigenlijk?

Geschiedenis

In lang vervlogen tijden droegen de heren tijdens hun zakelijke werkzaamheden veelal een jacquet, of morning suit. Wanneer ze voor minder formele bezigheden de stad bezochten droegen zij een wat lossere outfit, de lounge suit. Een korter jasje met een pantalon gemaakt van dezelfde stof. Dit werd “tenue de ville” genoemd, vertaald in het Nederlands het “tenue van de stad”.

 

In de loop der jaren zijn de kledingmores wat losser geworden en is het tenue de ville het jacquet gaan vervangen als het zakelijke outfit. Een andere veel gebruikelijke term voor tenue de ville is dan ook “western business attire” of “international business attire”.

Dresscodes

Dresscodes maken het leven makkelijker. Het zegt je duidelijk wat er van je verwacht wordt te dragen en het zorgt ervoor dat je niet uit de toon valt en/of de gastheer of werkgever in verlegenheid brengt. Tenue de Ville hoort bij de informele dresscodes, of “informal attire”. Black Tie hoort bij de formele dresscodes, “formal attire”.

Nu moet je informeel niet verwarren met vrijetijds kleding. Daar hebben we de spijkerbroek voor. Tenue de Ville heeft nog steeds een paar duidelijke regels.

  • Het maatpak of confectiepak is donker (blauw of grijs) en bij voorkeur effen. Een klein subtiel streepje mag eventueel.
  • Een vest mag gedragen worden.
  • Het shirt is licht en geen ruit of streep.
  • De das is donker en mag een klein patroontje hebben. Geen regimental streep of ruit.
  • De sok heeft de kleur van het pak.
  • De schoenen zijn zwart.

 

Afwijken van de dresscode

Tenue de Ville is net als andere informele en casual dresscodes onderhevig aan de mode en trends. Zo was het vroeger not done om bruin te dragen. En ook zien we dat er steeds vaker van het donkere pak afgestapt wordt. Je hebt dus enige vrijheid. Maar houd je altijd aan de belangrijkste regel: Respecteer de wens van de gastheer en breng hem niet in verlegenheid.

Rutte III

Ja, en daar stonden ze dan. De ministers en de koning. Dresscode: Tenue de Ville. Het is al een hele verbetering met Rutte I, hij heeft duidelijk geluisterd naar mijn tips. En ook over de dames en de meeste heren heb ik weinig aan te merken, op wat te lange broekspijpen en te korte mouwen na.

Maar toch, het gesprek van de dag was niet het nieuwe kabinet, maar het ging over de schoenen van Hugo de Jonge. En dan heb je toch iets fout gedaan. Want hij is niet de hoofdpersoon in dit geheel. De kledingsvoorschrift is gekozen om een geheel te creëren, en De Jonge zet zich nu wel heel prominent in beeld.

Neem contact op

Het kopen van een maatpak is voor veel mensen een belangrijke stap in hun leven. Dus neem ik er samen met jou alle tijd voor, zodat jij een maatpak koopt dat werkelijk bij jouw persoonlijkheid past.

Om het beste resultaat te krijgen werk ik graag op afspraak. Een afspraak kan je plannen overdag of ‘s avonds, door de week of in het weekend. Wanneer je me een email stuurt of belt dan leggen we de agenda’s naast elkaar en prikken een datum en tijd.

Bezoek de winkel

Langebrug 32A, 2311 TM, Leiden

Bel mij

06-15 323 946

Email mij

info@renebespoke.nl