Hoe zien onze pakken er zometeen uit?

De trend van 2018

Het zat er al een paar jaar aan te komen, maar het lijkt nu echt door te breken: Het wijde pak!

Na jaren ons lichaam in een (te) strak pak geperst te hebben, krijgen we nu weer een beetje lucht. Er zijn op de catwalk van de grote merken zoals Zegna, Balenciaga, Armani en Berluti veel wijde pakken gezien. Broeken met een dubbele bandplooi, double-breasted jasjes, het mag allemaal weer. Laten we eens bekijken wat die extravagante “catwalk-look” voor een invloed zal hebben op het zakelijke pak.

Het jasje

Er zijn een aantal zaken die opvallen. Ten eerste is het strakke jasje helemaal verdwenen in de modeshows. Het is ruim, soms zelfs oversized. Maar het verschil met het jaren tachtig jasje is dat het nu een “unconstructed” jasje is. Dat wil zeggen dat er bijna geen binnenwerk in zit, dit geeft een meer casual look. Ook is het double-breasted jasje terug van weggeweest. Niet alleen meer als een powersuit, maar een beetje nonchalant.

De broek

Ook de broek wordt wijder. Ik heb overigens al een paar jaar veel klanten voor een bandplooi broek. Deze mannen hebben het comfort al ontdekt en zijn er erg enthousiast over. De bandplooi wordt wel anders, in de jaren 90 leken de broeken veel op Volendammers, nu is de broek over de hele lengte wijder èn bovendien is de lijfhoogte (het verschil tussen de binnen- en de zijnaad) groter.

Hoe gaan we dit zakelijk dragen? Het verschil tussen de catwalk en de straat is, zeker in Nederland, erg groot. Maar, de grote lijnen worden wel gevolgd. Wat er nu misschien nog raar uitziet, is volgend jaar helemaal normaal. Dus ja, je gaat zometeen ook een wijd jasje en een slobber broek mooi vinden. Je zal je jasje een paar centimeter wijder willen hebben en misschien wil je, net als je hippe collega, ook een double-breasted. Zie je het al voor je?

 

It is only the modern that ever becomes old-fashioned

Oscar Wilde