Het khaki pak

Het khaki pak is een klassieker onder de zomerpakken. Een frisse en verzorgde stijl die zich, als de dag vordert, transformeert naar een meer shabby en relaxte look, klaar om de dag op een terras af te sluiten.

Het khaki pak is een vast onderdeel van een goed samengestelde garderobe. Het geeft de drager een perfect kledingstuk waarmee hij zich niet te formeel maar zeker niet te casual kan kleden.

De naam khaki is uit het afkomstig uit het Hindi en betekent zand, stof. In de Brits Indiase tijd gebruikte het Britse leger deze kleur voor hun uniformen. Later werd hetzelfde doek ook gebruikt voor de zomerpakken van de toeristen, het gaf ze bescherming tegen de hete zon en het droeg heerlijk koel. Vaak is het gemaakt van een mooi katoenen doek, maar tegenwoordig zien we ze ook in een “cool wool”-versie voor de meer kreukvrezende dragers.

Hier volgen een aantal tips om er goed bij te lopen in een khaki pak:

  • Laat je pak goed opmeten. Katoen stretcht niet zoals een wollen pak, dus als zijn de goede maten essentieel. Het zal gescheurde naden, gesproken knopen, kapot getrapte broekspijpen en andere ongein voorkomen.
  • Houd je pak goed schoon. Lichtgekleurde katoenen pakken laten meer kreukels en vlekken zien dan wollen pakken, vooral op de ellebogen en in de knieën. Dus je khaki pak zal iets vaker naar de stomerij moeten. Vraag je stomer om een “soft-press” zodat de stof niet gaat glimmen en de naden niet doorgedrukt worden.
  • Let op kreuk. Een katoenen pak hoort in de ochtend nagenoeg kreukloos te zijn. Een kreukelig pak in de avond geeft aan dat je gewerkt hebt, een kreukelig pak in de ochtend geeft aan dat je een sloddervos bent.
  • Combineer met bruine schoenen. Zwarte schoenen zijn vaak te formeel bij een khaki pak. Bruin geeft een vriendelijker en een meer casual look.
  • Verdeel en heers. Draag het jasje en broek ook eens apart.
  • Ga sokloos. Draag het khaki pak eens met casual instappers of sneakers, zonder sokken.
  • Speel met kleur. Hoewel een spierwit hemd onder een khaki pak top staat, kan je het ook uitstekend combineren met de meest heldere kleuren.

Verschillende combinaties

Een khaki pak is een enorm makkelijk te combineren kledingstuk. Het laat zich makkelijk casual dragen, een polo of een casual shirt eronder, gecombineerd met een jeans bijvoorbeeld.

Of draag een khaki pak sportief naar je werk:

Of formeel met een spierwit overhemd.