Het blauwe jasje, de enige echte essential

Eigenlijk is er maar één must-have voor de garderobe van de man. Op enorm veel manieren te combineren en het misstaat nooit! The man’s Little Black Dress, het blauwe jasje.

Geschiedenis

Sportjasjes, soms onjuist blazers genoemd, hebben een lange geschiedenis. In de tweede helft van de 19de eeuw werden deze jasjes gedragen tijdens de jacht of andere buitensporten. Ze waren vaak gemaakt van een stevige stof zoals bijvoorbeeld tweed en komen in verschillende kleuren en dessins.

Blazers zoals we ze nu kennen, hebben twee voorvaders. Één daarvan is de naamgever. Rond 1880 begonnen Engelse cricket clubs en roeiverenigingen fel gekleurde sportjasjes te dragen. Sommigen waren zo fel, dat de toeschouwers ze “blazers” (stralers) begonnen te noemen. De andere oorsprong komt uit het maritieme wereldje. Zeemannen droegen een blauw, double breasted jasje met gouden knopen, een reefer. Dit originele model zien we tegenwoordig steeds minder, maar het blauwe jasje met een enkele rij knopen en mooie knopen zien we des te meer.

Design

Blazers kunnen gekozen worden in alle gangbare stoffen, van wol en corduroy tot katoen. Let je er wel op dat bij de jasjes er een groter verschil bestaat tussen de zomer- en winterstoffen. Kies in de zomer voor bijvoorbeeld mooi luchtig linnen. In de winter is juist een fluweel jasje zeer passend. Om een jasje een meer casual uitstraling te geven kan je voor opgezette zakken kiezen. In plaats van de zak in het jasje te snijden wordt het er met een stuk stof opgenaaid. Hierdoor wijkt het meer af van de gangbare klepzak die we van het zakenpak kennen.

Zo’n blauw jasje mag in tegenstelling tot het jasje van een pak best wat ruimer zitten. Dit geeft de lossere look. Daarbij zal je ook wel eens een trui onder je jasje dragen. Verder is de mouwlengte vaak iets langer en de lengte van het jasje zelf iets korter.

Combineren

Het fijne aan dit jasje is dat je het bij elke gelegenheid kan dragen. Draag het bijvoorbeeld met een khaki chino en een casual shirt voor city chique.

Express Service

Vanwege de vakantieperiode van 30 juli t/m 15 augustus kan ik niet altijd de 2 weken levertijd garanderen. 

Stuur me een bericht voor de mogelijkheden.

Je Zakelijke OutfitTips van een Kleermaker

Ik werk al ruim 25 jaar in de modebranche en heb
honderden zakenmannen geholpen aan een goed maatpak.
Ik heb veel geleerd van deze heren, en ik heb deze kennis
aan veel van mijn klanten mogen doorgeven. Ik wil deze
waardevolle tips ook met jou delen en heb daarom dit
boekje gemaakt.

Ik hoop dat je het met plezier leest, je er wat van opsteekt
en misschien doorstuurt aan een collega of vriend die het
goed kan gebruiken.

Met hartelijke groet,
René Schaap