Flanel, het ultieme doek voor de herfst

Er zijn weinig doeken die zo goed passen bij de herfst als flanel. Het is de favoriet van mannen over de hele wereld door z’n zachte warme touch en de prachtige gemêleerde kleuren. Een ideale stof om een pak van te maken. Flanel wordt gemaakt door een geweven stof langs een kam te halen, waardoor kleine haartjes aan het oppervlak komen te liggen. Dit zorgt voor een heerlijk warm, wollig en soepel doek.

De geschiedenis

Flanel is een hele oude stof. Er wordt al in de 17de eeuw geschreven over flanel. Waarschijnlijk is het ontstaan in Wales en in de loop van de eeuwen breidde dit uit naar andere delen van het eiland. In de 19de en 20ste eeuw hadden de verschillende streken als Wales, Lancashire, Ierland en Yorkshire allemaal een eigen flanel. Dit kwam omdat er nog veel gebruik gemaakt werd van de lokale wol die in de ene streek wat zachter of donkerder was dan de andere.

Het flanel pak

Vroeger werd flanel veelal gebruikt als een stof voor uniformen en zelfs als golf- en tennisbroek. Tegenwoordig, mede doordat de weeftechniek en het finishen van de doeken op een heel hoog niveau is gekomen, wordt flanel gebruikt als een luxe stof voor pakken en pantalons. Hoewel het doek van oorsprong Wales komt, is flanel wereldberoemd geworden door de stijlicoon Gianni Agnelli, die voor zijn “signature” pak de middengrijze flanel van Vitale Barberis Canonico gebruikte. Deze stof, de Agnelli flanel, is nog steeds verkrijgbaar.