De zomer is aangebroken, het is erg warm en je hebt een belangrijke bespreking.  Gelukkig heb je een full-canvas blauw pak, dat ademt immers goed. Maar er zijn pakken die in dit zomerse weer eleganter en comfortabeler dragen. Een pak gemaakt van mohair, of linnen. Een mooi zomerpak van een speciale lichtgewicht wol of katoen.

Nu je de basis hebt, kan je je garderobe uitbreiden met zomer- en winterpakken. Dit zijn pakken die gemaakt zijn van stoffen die zich lenen voor warm of juist koud weer. Linnen bijvoorbeeld is een typische zomerstof.

Soms aarzelen mannen om een pak te kopen dat ze maar een deel van het jaar kunnen dragen. Maar in mijn ogen heeft dat alleen maar voordelen.

  • Ten eerste ziet het er beter uit. Zo’n heerlijk luchtig zomers pak valt gewoon mooier wanneer het warm is.
  • Het draagt erg comfortabel.
  • Je pak slijt (natuurlijk) minder snel. Je draagt hem maar de helft van het jaar en het gaat dus 2x zo lang mee als je 4-seizoenen pak.
  • Elke keer dat je je zomerpakken van zolder haalt voelt het weer als een nieuw pak, of komen die fijne herinneringen weer naar boven.
  • Je laat zien dat je een man van deze tijd bent door je te kleden naar de omstandigheid.

De stof is vooral bepalend in de keuze voor een zomer- of winterpak. Daarnaast kiezen we wat vaker voor lichte kleuren. Als we het hebben over “gewoon” wollen pakken, dan is het gewicht vaak leidend. Een pak van onder de 240 gram per meter is over het algemeen geschikt voor de zomer. Rond de 260 gram is een typisch 4-seizoenen pak en boven de 290 gram draagt vooral prettig in de herfst en winter.

De stoffen

Naast de lichtgewicht wollen pakken, zoals de Tropical Amadeus van Dormeuil of de Cape Horn Lightweight van Holland & Sherry kunnen we kiezen voor de volgende stoffen:

Linnen

Linnen is een van de oudste weefsels die gebruikt wordt. Het is een stof die erg luchtig draagt, en licht van gewicht is. Het heeft een mooie oneffen look en is daarmee vooral geschikt voor meer informele pakken. Ik beschouw het als een prachtig voordeel, maar in Nederland wordt linnen nogal eens overgeslagen omdat het kreukt… Dat klopt, maar het geeft niets. Het laat juist zien dat je gewerkt hebt als je ’s middags met een kreukje rondloopt. Het enige waar je wel voor moet zorgen is dat je ’s ochtends in een gestreken pak de deur uit gaat.

Mohair

Mohair is een stof gemaakt van het haar van de angora geit. Het heeft hetzelfde luchtige van een linnenstof, en ziet er ook onregelmatig uit, maar kreukt vrijwel niet en dat kan soms best handig zijn. Een mohair stof heeft een mooie rijke glans en wordt meestal in een combinatie geweven met merinowol om de stof een zacht gevoel te geven. Een pak met of van mohair wordt ook vaak als reispak gekozen vanwege de vormvastheid.

Katoen

Katoen is misschien wel mijn favoriete stof. Zeker als je het gebruikt voor de zomerklassieker: het khaki pak. Een super veelzijdig pak, casual, formeel, alleen het jasje, het kan allemaal. Bovendien is het erg sterk en kan je het, net als linnen, makkelijk zelf weer glad strijken. Katoen is in veel gewichten te koop, voor de zomer adviseer ik een gewicht tussen de 240 en 290 gram.

Het khaki pak

De klassieker voor de zomer is het khaki pak. Ik vind dat dit echt een must have is voor de zomer. Waarom kan je in deze blog lezen.

Een blauw mohair pak

Je moet in pak gekleed op een meeting verschijnen en de dag wordt afgesloten met een diner. Maar het is zomers warm en de gedachte alleen al laat je het zweet over je rug lopen. Gelukkig het je een mohair pak, ideaal! Hierin zie jij er bijzonder cool uit.

Een linnen jasje

Onmisbaar, een jasje dat je zo van de kapstok pakt en aanschiet. Of je nu een jeans draagt of een nette broek, een linnen jasje maakt je outfit direct zomers. Gekleed, maar deze stof voel je niet. Maar, zorg ervoor dat je ’s ochtends in een niet al te gekreukt jasje de deur uitgaat. Strijk/stoom hem desnoods even bij.

Een lichte broek

Een echte zomerse uitstraling bereik je met een witte, of zeer lichte broek. Maakt niet uit welk jasje je er op draagt, dit combineert met alles. Zorg ervoor dat de broek niet te lang is, je mag een stukje, blote, enkels zien. 

Je bent nu klaar voor de zomer. Met deze items kom jij koel, én cool, de zomer door. Mix deze items met en goed linnen shirt of een t-shirt en geniet van het mooie weer!

De volgende keer, Deel 3 – De Winter, ga ik je vertellen welke pakken en jasjes je voor de winter moet hebben.

Kan jij nog aanvulling gebruiken en wil je een afspraak maken? Bel 06-15323946 of stuur een email naar: info@renebespoke.nl

 

De opbouw van een garderobe: Deel 2 – De Zomer

door | jun 3, 2019 | Maatpakken | 0 Reacties