Morning dress

Over een paar weken begint de Royal Ascot weer. Een jaarlijks paardenevenement gehost door de koningin Elisabeth. Om binnen te komen horen de heren gekleed te gaan in morning dress. Dit is de meest formele outfit voor plechtigheden die overdag plaatsvinden en het bestaat meestal uit een zwarte pandjesjas, een grijs vest en een gestreepte broek. Wij noemen dit in Nederland een jacquet.

De naam morning dress komt van de jas die de heren in de negentiende eeuw droegen als ze gingen paardrijden. De jassen waren in die tijd veel langer dan nu en om de ruiter meer bewegingsvrijheid te geven werden de voorpanden weggesneden, cut-away. Langzamerhand verdrong het jacquet de meer formele frock coat, die geen weggesneden voorpanden had.

De jas

De jas is gemaakt van een 340 grams, smalle, zwarte of antraciete visgraat. De voorpanden zijn weggesneden en de ’tail’ reikt tot de knieholte. Hij sluit op 1 knoop, heeft normaal gesproken een puntrever en natuurlijk een rugsplit. 

Het vest

Het vest is gemaakt van dezelfde wol, maar dan in een platbinding. De kleur is over het algemeen grijs, maar daar zijn ook veel variaties op. Bij meer sombere gelegenheden draag je een zwart vest. Ook komen we vaak de traditionele kleur ‘geel-beige’ tegen, dit noemen we buff. De meeste jongeren dragen graag vesten in pastelkleuren. De sluiting kan enkel of dubbel zijn en het vest heeft vaak, maar niet noodzakelijk een rever.

De broek

De broek is grijs-gestreept. Hoe lichter, hoe vrolijker de gelegenheid. Soms zie je ook wel eens een ruit, pied-de-poule of prince-of-wales, maar wanneer je hiervoor kiest, zorg dat je zeker bent van je zaak! Je draagt deze broek natuurlijk zonder riem, daarom dus geen riemlussen, maar knopen voor bretels en/of zijspanners. Je kan kiezen voor een broek met bandplooi, of zonder. In ieder geval hebben de broekspijpen geen omslag, die hoort bij meer casual kleding en niet bij formele kleding.

Het shirt

Het shirt is gemaakt van wit poplin, een mooie gladde stof en heeft een strakke platte boord. De manchetten zijn dubbelgeslagen, en gesloten met manchetknopen. Zorg ervoor dat je een klein centimetertje van je manchetten onder de jasmouwen kan zien. Wil je je onderscheiden, dan kan je kiezen voor een lichtblauw hemd, maar mét witte boord en manchetten.

De schoen

Het allerbelangrijkste is dat je schoenen goed gepoetst zijn. En zwart. Het model dat het beste past bij een jacquet is de oxford. Eventueel kan je een monkstrap of een loafer kiezen. Een derby is vaak te casual, maar als je een hoge wreef hebt soms een noodzaak. Kies in dat geval wel voor een derby zonder gaatjes. Een brogue (gaatjesschoen) is voor op de heide en de kleur bruin draag je maar onder je weekendbroek.

De das

Klassiek wordt een grijze das met een subtiel ruitpatroon gedragen. Maar, andere kleuren mogen ook. Let er alleen op dat de das niet te zakelijk of té feestelijk is.

Tot slot

 • Een jacquet draag je overdag. Mocht je een black tie feest hebben waarbij ook een deel overdag plaats vindt, zoals een bruiloft, dan draag je eerst het jacquet, en trek je na 6 uur je smoking aan.
 • Je kan natuurlijk een jacquet huren. Maar wil je zo’n feestelijk evenement beleven in een polyester voering? Zodra de eerste uitnodiging met een black tie kledingsvoorschrift op jouw deurmat valt, overweeg om een jacquet aan te schaffen. Je zit namelijk nu in een positie dat er meer uitnodigingen zullen volgen. Een eigen jacquet is een goede investering, zeker als je het afzet tegen de prijs van het huren. Een jacquet is namelijk ook een stuk minder trendgevoelig dan een pak.
 • Er zijn een paar variaties op het morning dress:
  • Morning suit
   Dit is een mid-grijze visgraat die vaak op huwelijken en de paardenraces gedragen wordt. Om verwarring te voorkomen wordt dit ook soms morning grey genoemd.
  • Stroller
   De stroller is semi-formeel en heeft geen pandjesjas, maar een 2- of 3-knoops jas van normale lengte. Deze outfit wordt nu bijna niet meer gedragen. Ik heb nog een Stroller in de winkel hangen uit 1929!
 • Als accessoires mag je een pochet (wit linnen) dragen. Een boutonnière en een zakhorloge zijn ook uitstekend. Bij officiële gelegenheden draag je een tophat, grijs of zwart. Grijze handschoenen neem je dan ook mee.
 • En natuurlijk hoort een jacquet net zo perfect te zitten als een goed aangemeten pak! Dus trek je jacquet zodra je de uitnodiging hebt gekregen uit de kast en pas hem aan. Zit alles nog goed? Hebben de motten hem met rust gelaten? Pas je het shirt nog?

Het bestuur van de 3 October Vereeniging uit Leiden gaat traditioneel gekleed in jacquet met zwart vest.

Express Service

Vanwege de vakantieperiode van 30 juli t/m 15 augustus kan ik niet altijd de 2 weken levertijd garanderen. 

Stuur me een bericht voor de mogelijkheden.

Je Zakelijke OutfitTips van een Kleermaker

Ik werk al ruim 25 jaar in de modebranche en heb
honderden zakenmannen geholpen aan een goed maatpak.
Ik heb veel geleerd van deze heren, en ik heb deze kennis
aan veel van mijn klanten mogen doorgeven. Ik wil deze
waardevolle tips ook met jou delen en heb daarom dit
boekje gemaakt.

Ik hoop dat je het met plezier leest, je er wat van opsteekt
en misschien doorstuurt aan een collega of vriend die het
goed kan gebruiken.

Met hartelijke groet,
René Schaap