Als je denkt aan de kwaliteit van een pak, wat zijn de eerste dingen die in je opkomen? Hoe het je staat, de fit, is duidelijk het eerste. Hoe fijn het pak aanvoelt, de stofkwaliteit komt vaak op een tweede plek. Pas daarna denken de meeste pakkendragers aan de constructie van een pak, hoe is het gemaakt en met welke materialen. Maar hoe een jasje gemaakt is speelt een bijzonder grote rol en ik ga je graag uitleggen waarom. 

Ik ga je uitleggen wat het verschil is tussen fused, half-canvas en full-canvas en wat dit betekent voor jou. En voor je wegklikt omdat je denkt dat het te technisch voor je wordt, geeft ik je 2 redenen om verder te lezen:

  1. Een full-canvas pak ‘valt’ beter, en daardoor zie jij er beter uit.
  2. Een full-canvas pak gaat langer mee, en daardoor zie jij er langer beter uit!

Canvas

Waar heb ik het eigenlijk over als ik het over canvas heb? Het canvas is kort gezegd het frame waar het jasje z’n vorm aan dankt. Het zijn een aantal lagen van wol en paardenhaar, soms zelfs kamelenhaar, die zich tussen de voering en de wollen pakkenstof bevindt. En hoewel je het niet kan zien, speelt het een bijzonder belangrijke rol. Het bepaalt de juiste balans, structuur en de vorm van het jasje. En hoe vaker je het pak draagt, hoe meer het canvas zich gaat vormen naar jouw lichaam. Dus net als een goede fles wijn wordt een full-canvas pak ook beter met het verstrijken van de jaren.

Full-canvas

Wanneer je je laat informeren op de verschillende style-fora of betere mannenmodewinkels dan hoor je vaak de term full-canvas. En niet zonder reden, want een full-canvas pak is het beste van het beste als het gaat om constructie van het jasje.

En wat betekent dit nou eigenlijk? Wanneer we het hebben over een full-canvas pak, dan hebben we het over een jasje waar in het voorpand van boven tot beneden een canvas genaaid is. Met losse steken (daarom spreken we ook wel van een los binnenwerk) wordt het canvas aan de stof bevestigd. Het resultaat is een jasje dat heel natuurlijk valt en soepel met jouw lichaam meebeweegt.

Een full-canvas constructie is tijdrovend en zeer specialistisch werk en daarom vaak kostbaarder. Maar voor deze extra prijs krijg je wel een pak dat zich niet alleen helemaal naar jouw lichaam gaat vormen, maar ook nog langer meegaat.

Pro’s:

  • Geeft het jasje de meest natuurlijke look
  • Heeft de langste levensduur
  • Gaat met de jaren beter zitten
  • Ademt goed
  • Gaat niet babbelen

Con’s

  • Is kostbaar om te maken dus kostbaar om te kopen

Fused

Je ziet waarschijnlijk wel eens een advertentie voorbij komen van twee pakken voor 400 euro. Van die pakken waarbij je het plastic al vanaf 5 meter ruikt. Een goede kans dat het een gefused jasje is, een plakpak. Anders dan bij een full-canvas jasje waarbij de verschillende lagen op het wol worden gestikt, wordt bij een gefused jasje de tussenlaag, het laminaat, direct op het wol geplakt. Deze plaklaag geeft het jasje vorm, maar de natuurlijke vorm en het comfort aan de drager ontbreekt geheel.

Waarom wordt het dan gemaakt? Pakkenmakers ontwikkelden deze constructie om snel veel pakken in elkaar te kunnen zetten en de prijs laag te houden, massaproductie. Bovendien heeft het niet de expertise nodig die de makers van een full-canvas pak bezitten. Een geplakt pak heeft wel een risico dat de lijmlaag los gaat laten, door regen, ouderdom of verkeerd stomen. Er komt dan lucht tussen de wollen stof en de tussenlaag en je ziet dan bubbels, delamineren.

Pro’s

  • Met het kopen van een gefused pak, bespaar je geld

Con’s

  • Het pak ziet er stijf uit, hoeveel swagger je ook hebt
  • Het ademt niet, dus je transpireert meer
  • Het jasje kan delamineren

Half-canvas

Een half-canvas jas wordt gemaakt met én een canvas én een laminaat. Het voorpand wordt met een dun laminaat bekleed en op de belangrijke borstpartij wordt een canvas gestikt. Zo krijg je een natuurlijke vorm daar waar het het meest nodig is en je bespaart geld op de constructie. Een win-win scenario!

Pro’s

  • Het pak valt natuurlijker dan een fused jasje
  • De revers rollen mooi
  • Je bespaart geld want een half-canvas pak is vaak goedkoper dan een full-canvas

Con’s

  • Het is vaak wat stijver dan een full-canvas jasje
  • De kans op delamineren blijft aanwezig

Hoe kan jij (als leek?) het verschil voelen of zien tussen full-canvas, half-canvas en fused?

Vertrouw ten eerste op wat je ziet. Valt het jasje natuurlijk, rollen de revers mooi? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een canvas constructie.

Dan heb je de knijptest. Pak een stukje stof van het voorpand tussen duim en wijsvinger. Pak nu eenzelfde stuk van de mouw. Voelt dit even dik? Dan is het waarschijnlijk een full-canvas jas, want net als de mouw, is daarbij ook het voorpand niet gelamineerd. Pak ook van het voorpand de voering en de wollen stof vast en ligt dit van elkaar. Voel je een tussenlaag? Dat is waarschijnlijk het canvas.

Een ander teken van een full-canvas constructie kan je vaak zien bij de knoopsgaten aan de binnenkant van de knoopsgaten zie je soms nog witte draden van het canvas.

En hoe zijn mijn pakken gemaakt?

Met veel liefde en aandacht… De meeste pakken laat ik maken met een full-canvas jas. Ik vind dit nog belangrijker dan de keuze van de stof. Maar voor mensen met een beperkter budget, of voor een pak dat niet veel gedragen wordt, is een half-canvas soms de beste oplossing.