De kosten van kleding

Wat is de echte prijs voor milieu en mens?

De laatste jaren ligt de kledingindustrie behoorlijk onder vuur. Erbarmelijke arbeidsomstandigheden zoals aan het licht kwam bij de grote brand in een sweatshop in Bangladesh, of de jonge Syrische vluchtelingen die te werk worden gesteld in Turkse kledingateliers.

Maar ook de belasting die de kledingindustrie op het milieu heeft wordt steeds duidelijker en verontrustender. Zo blijkt deze industrie de tweede meest vervuilende industrie te zijn na de olieindustrie! De textielproductie alleen al, is verantwoordelijk voor 10% van de wereldwijde CO2 uitstoot.

Hoe is dit zo gekomen en hoe kunnen wij zelf aan dit probleem werken?

Fast fashion

De mens wil geprikkeld worden en tegenwoordig moet die prikkel steeds vaker komen om een kick te krijgen. In deze tijd worden we overladen met nieuws, foto’s, reclames etc. Daar speelt de mode industrie ook op in. Waar het enkele decennia geleden genoeg was voor een modemerk om twee collecties per jaar in de markt te zetten, is er nu vrijwel elke week wel iets nieuws te vinden in de winkels. En om de consument vaker te laten kopen is de industrie continue op zoek productiemogelijkheden die steeds maar sneller en goedkoper kleding aan de winkels kan leveren.

Hongerloon

Het is niet moeilijk voor te stellen dat een t-shirt dat 8 euro in de winkel kost, gemaakt wordt door een persoon die dit voor een hongerloon moet doen en bovendien in een atelier waar weinig aandacht aan de arbeidsomstandigheden geschonken zal worden. Van die 8 euro gaat namelijk het grootste gedeelte naar de winkelier die zijn huur en personeel moet betalen. Dan neemt de groothandel of het kledingmerk daar een deel van, het atelier zelf natuurlijk en ook de stoffen zelf moeten daarvan betaald worden.

Wegwerpcultuur

Een gevolg van deze fast fashion heeft ook een enorme impact op het milieu. Er wordt nu 400% meer kleding geproduceerd dan 20 jaar geleden. En voor de productie van 1 overhemd is bijvoorbeeld al 2.500 liter water nodig! Het zijn duizelingwekkende getallen, zeker wanneer je eens gaat kijken hoe vaak zo’n kledingstuk gedragen wordt. Een t-shirt, het meest gedragen kledingstuk ter wereld, wordt gemiddeld maar 7 keer gedragen. Niet gek eigenlijk, want wanneer zo’n goedkoop “fast fashion” shirt niet lekker zit, of “uit de mode” is, wat houdt je dan tegen het weg te gooien? Niet de kosten in ieder geval.

Het milieu

Uit onderzoek blijkt dat in Groot-Brittannië jaarlijks per persoon 70 kg textiel wordt weggegooid! En dit is niet alleen de kleding die door de consumenten gekocht is, maar ook de kleding die door de winkels zelfs niet in de uitverkoop verkocht is. Dit gaat vaak in grote balen van 55 kg naar landen als Ghana, waar een deel z’n weg vindt in de kledingkasten aldaar. Maar het grootste deel blijft onverkocht en komt terecht op grote vuilnisbelten, wat ook weer een milieuramp is.

Verandering

We moeten ons afvragen hoe we dingen beter kunnen maken in plaats van sneller en goedkoper. Gelukkig zijn er al veel producenten die werken met deze gedachten. Want we zullen moeten minderen om het milieu te sparen en de arbeiders in de textielindustrie een beter leven te geven.

Maatwerk

Een van de veranderingen die er gaande zijn is maatwerk. En dan heb ik het niet alleen over mijn maatpakken, maar ook over bijvoorbeeld t-shirts, chino’s of jurkjes. Er zijn al diverse producenten die deze kledingstukken op maat of op bestelling voor je maken. Maatwerk heeft twee grote voordelen.

  • Ten eerste zal een kledingstuk dat speciaal voor jou gemaakt is, goed passen, zowel bij je lichaam als je stijl zodat je het vaak zal dragen en er een band mee krijgt. Dat de kosten wat hoger zijn dan die van een shirt in de uitverkoop is dit alleen al waard.
  • Ten tweede is maatwerk indirect beter voor het milieu. Er wordt namelijk alleen kleding gemaakt dat al verkocht is. Dit is bij confectiekleding wel anders. Daarbij is het milieu al belast, terwijl een groot gedeelte na niet of nauwelijks gedragen te zijn al op de vuilnisbelt terecht komt.

 

Stijladvies

Denk ook eens goed na, of laat je adviseren over wat je nodig hebt. Met een stijladvies zorg je ervoor dat je kleding gaat aanschaffen die je echt nodig hebt, bij jou past, die je goed kan combineren en je dus ook gaat dragen.

Reparaties

Een pak dat goed gemaakt is hoef je ook niet weg te gooien als je er uitgegroeid bent. Vaak is het mogelijk om het pak wijder te maken of juist smaller. En ook als er een gaatje in gevallen is is het vaak de moeite waard om dit te laten repareren bij een goede stoppage. De kosten hiervan zijn vaak een fractie van de kosten van een nieuw pak en je spaart het milieu!

Heb je ook goede tips, of nog vragen hierover? Laat het me weten!